7. 7. 2023
Voda je základním prvkem života na Zemi. Lidské tělo je tvořeno přibližně z 70 % vodou, a abychom přežili, potřebujeme dostatek této důležité tekutiny. Zatímco dokážeme přežít i měsíc bez jídla, bez vody nám vydrží pouze týden. Není tedy pochyb o její nezbytnosti.
Stejně důležité je však i to, jakou vodu pijeme. Pokud není voda ošetřena nebo filtrována, může představovat riziko pro naše zdraví. Naštěstí dnes máme k dispozici pokročilou technologii, která nám umožňuje upravovat a čistit vodu. Prozkoumejme společně výhody filtrace vody a využití filtračních systémů:
Používání kuchyňských vodních filtrů je mnohem ekonomičtější než kupování balené vody. Balená voda navíc není šetrná k životnímu prostředí ani našemu zdraví. Plastové lahve obsahují látku nazývanou bisfenol A (BPA), která má prokazatelně negativní dopad na lidské zdraví. Tato látka se uvolňuje do vody, zejména při vyšších teplotách, například při vystavení lahve slunečnímu svitu po delší dobu. Je ironické, že velká část balené vody ve skutečnosti pochází z vodovodu, takže platíte především za výrobu plastových lahví a náklady spojené s přepravou a prodejem. Pořízením profesionálního filtračního systému můžete ušetřit spoustu peněz a zároveň pít skutečně chutnou, čistou a nezávadnou vodu nejvyšší kvality.
Jedna 1,5litrová lahev vody stojí přibližně 10 Kč (a to je ještě velmi přiměřená cena). Pokud předpokládáme, že člověk vypije jednu lahev denně (přestože by měl vypít více), představuje to za rok částku 3 650 Kč, což je přibližná cena roční údržby vodního filtru. To znamená, že za stejnou částku můžete mít buď 1,5 litru balené vody denně pro jednu osobu nebo takřka neomezené množství té nejkvalitnější filtrované vody pro celou rodinu pomocí kuchyňského vodního filtru.
Na výrobu jedné plastové PET lahve o objemu 0,5 litru a hmotnosti 25 gramů je zapotřebí 1,65 kilogramů vody, což odpovídá přibližně 1,65 litru vody. Na větší láhev o hmotnosti 40 gramů je spotřeba vody přibližně 2,6 litru. To znamená, že pro výrobu plastových lahví se v průměru spotřebuje 2 až 3krát více vody než je samotný objem lahve. Výroba a následná recyklace PET lahví také způsobuje významnou emisi CO2.
V České republice je momentálně k dispozici přibližně 176 300 žlutých kontejnerů. Pokud jde o vytříděné plastové obaly, které následně prošly recyklací, bylo jich v roce 2018 149 000 tun, což je o 10 000 tun více než v předchozím období! Díky pečlivému třídění se do žlutých kontejnerů dostává asi 80 % plastových obalů PET, které jsou uvedeny na trh. Ve vyspělejších západních zemích jsou tyto čísla ještě vyšší, s úspěšností sběru PET lahví dosahující 90-95 %.
Každou vteřinu se na světě prodá zhruba 20 000 plastových lahví. Každou minutu je to více než milion lahví. Toto zjištění pochází z průzkumu provedeného v roce 2017 společností Euromonitor International, který naznačuje, že PET lahve jsou globálně druhým nejčastěji používaným obalem hned po plastových sáčcích. V roce 2016 se na světě prodalo více než 480 miliard plastových lahví, zatímco před deseti lety to bylo kolem 300 miliard. Celosvětově se za rok 2016 podařilo recyklovat méně než polovinu prodaných lahví. Pouze 7 % z tohoto materiálu bylo nakonec použito na výrobu dalších lahví.
Filtrace vody doma i v zaměstnání výrazně snižuje ekologickou zátěž spojenou s balenou vodou.
Filtr na vodu účinně odstraňuje látky, které nejen ovlivňují chuť a zápach pitné vody, ale také ohrožují lidské zdraví. Kvalitní filtr dokáže eliminovat chlor a jeho vedlejší produkty, organické sloučeniny, pesticidy, mechanické nečistoty a dokonce i mikroplasty. Navíc, ty nejlepší filtry dokáží odstranit dusičnany, zachytit více než 99,9 % mikroorganismů a dokonce z vody odstranit zbytky léků, drog a hormonální antikoncepce! Správný filtr pro úpravu pitné vody by měl také zachovávat důležité minerály, jako je hořčík, vápník nebo draslík. Příkladem takové filtrace je princip ultrafiltrace, který je nejvhodnější pro úpravu kohoutkové vody k přímému konzumování.
Více informací o látkách, které se mohou vyskytovat v kohoutkové vodě, najdete v našem článku na blogu.
Filtrovaná voda vylepšuje chuť nejen samotné vody, ale také jídel a nápojů, které z ní připravujete. Proces domácí filtrace umožňuje zachytit i ty nejmenší škodlivé částice ve vaší kohoutkové vodě. Taková voda bez bakterií, zápachu chloru nebo železité pachuti pozitivně ovlivňuje celkovou kvalitu života.
Kohoutková voda má často chuť a pach po chlóru, který je účelově přidáván k ošetření proti mikrobiologickému znečištění (bakterie, viry). Na druhém konci spektra je voda upravovaná reverzní osmózou, která zbavuje vodu významného množství minerálů a má nevýraznou chuť, neboť jsou právě minerály nositeli chuti. Kvalitní filtr by proto měl být schopen odstranit nepříjemnou chuť, pach, zbarvení a nežádoucí látky, zatímco zachovává důležité minerály ve vodě.
Pití čisté vody přispívá k posílení imunitního systému a celkovému duševnímu zdraví. Filtrovaná voda nezatěžuje organismus látkami, které tam nepatří, a tělo se nemusí potýkat s jejich zpracováním. Pocit, že pijete kvalitní vodu vy i vaši blízcí a přispíváte k ochraně životního prostředí, má pozitivní vliv na psychiku. Zní to jako klišé, ale opravdu se budete cítit lépe a šťastnější. Vyzkoušejte to.
Přemýšleli jste někdy o tom, kolik času a energie vám zabere nákup a manipulace s balenou vodou? Kam vodu uskladníte? Kdo ji bude kupovat? A kdo bude vyvážet plné koše PET lahví? Udržování zásob balené vody může být celkem namáhavé - jak časově, tak finančně. Ale co kdyby bylo jednodušší mít k dispozici vynikající chutnou vodu přímo z kohoutku ve vaší kuchyni?
Ve firemním prostředí se tyto aspekty ještě více násobí. Finanční náklady a objem vody, se kterým se musí manipulovat, rapidně stoupají s počtem zaměstnanců ve firmě.
V Mytapp vybíráme pouze ty nejlepší a ověřené kuchyňské vodní filtry a moderní výdejníky pro veřejné prostory a firmy.